Onder de tekst vind je een fijne tekenoefening die je helpt te ontspannen en in het hier en nu te zijn, en die inzicht geeft in jezelf of jouw situatie.

Of je nu op vakantie bent, aan het werk of thuis, waar je ook bent, er zijn vrijwel altijd bomen om je heen. Tenzij je nu door de Sahara loopt…

Kijk maar eens om je heen. Welke boom spreekt jou aan en waarom?
Vind je hem sierlijk? Dan kan het zijn dat je sierlijkheid belangrijk vindt. Hou je van een dunne stam? Misschien ervaar je jezelf als kwetsbaar, of ben je juist heel flexibel.
Het gaat om welke betekenis jij er zelf aan geeft.

Speelde jij ook vaak met bomen toen je jong was? Weet je nog dat je erin klom, je erachter verstopte of je eerste kus kreeg onder de boom?

Tijdens mijn opleiding vorig jaar kregen we een opdracht om een levensboom te tekenen. Op de afbeelding zie je dat de stam heel stevig is, maar de kruin van de boom paste er niet op.
Dit was zo veelzeggend. Ik was altijd erg op de buitenwereld gericht, ik waaide met alle winden mee om me geaccepteerd te voelen. Maar nu was duidelijk mijn aandacht op de stam gericht, met de wortels en de stevige takken. Ik had een groot verlangen om terug te gaan naar mijn eigen basis en dat uitte zich in mijn tekening. Dat ging onbewust.

Ook heb ik van deze tekening geleerd dat ik me altijd zo’n solitaire boom heb gevoeld, helemaal alleen in een weiland, maar dat dat nu niet meer eenzaam voelt maar juist uniek en krachtig.
Er zijn natuurlijk ook momenten dat ik me graag tussen de bomen erachter verschuil, veilig en opgaand in de massa. Het is altijd een momentopname, maar zo’n tekening maakt je wel bewust van hoe je op dat moment in het leven staat en of je daar iets mee wilt doen.

DE OEFENING.
Je voelt het waarschijnlijk al aankomen: teken jouw levensboom. Met potlood, pastelkrijt, verf, wat je maar wilt.
Je kan dit vanuit huis doen, door eerst even rustig te gaan zitten met je ogen dicht, adem in en uit door je buik, stel je voor dat je door het bos loopt, kijk om je heen totdat je een boom ziet die jou aanspreekt. Ga die tekenen. Denk er niet teveel over na.
Nog fijner is om een stukje te gaan wandelen op een plek waar bomen zijn, en daar jouw boom uit te kiezen. Als je weer thuis bent ga je die tekenen. Je hoeft hem niet perfect na te tekenen, teken wat je hebt onthouden en teken op je eigen manier.

Als je klaar bent met je tekening, kijk ernaar, wat valt je op? Aan de stam, de wortels, de takken, de kruin? Is de boom kaal, groen, heeft hij vruchten, bloemen, iets anders? Welke sfeer roept de tekening bij je op? Welke kleuren heb je gebruikt? Heb je hard of zacht gedrukt met je potlood? Rechte of ronde vormen? Had je plezier tijdens het tekenen? Hoe was het tempo? Wat zie je in de omgeving? Wat valt je nog meer op?

En dan, wat zeggen al deze dingen over jou? Of over je situatie? Wees gerust, je kunt het niet fout doen. Het gaat om jouw interpretatie.

Wat zou je willen veranderen aan de tekening? Breng die verandering dan aan. Nogmaals, het hoeft niet perfect te zijn, het gaat niet om het resultaat maar om jouw gevoel erbij. Kras, klieder, spetter en verf er maar op los.

Hoe voel je je nu, nadat je de verandering hebt aangebracht?

Laat je me weten wat deze oefening voor jou doet? Stel gerust je vragen aan mij. Ik vind het altijd leuk om jouw tekening te zien. Je mag die naar me mailen.

Als je het leuk vindt kan je lid worden van mijn besloten Facebookgroep ‘Breng Kleur in je Leven’. Hier kan je jouw tekening delen. In deze groep heeft iedereen recht op zijn eigen creatie, dus fout en lelijk bestaan hier niet.

Liefs van Gwendolyn